7 dec. 2012

Toutatis 4179 asteroidul urias, in forma de aluna, se apropie de Terra. Ce spun specialistii despre el




Toutatis 4179 asteroidul urias,
in forma de aluna, se apropie de Terra.
Ce spun specialistii despre el
Un asteroid foarte mare se indreapta spre Pamant, iar astronomii au inceput deja sa-l studieze cu atentie. Toutatis 4179 are forma unei alune uriase, de 4,4 km lungime si 2.4 km latime.
Toutatis 4179 este unul din cei mai mari asteroizi care se vor apropia de Pamant, scrie National
Geographic.
In ziua de 12 decembrie, el se va afla la peste 6,9 milioane de kilometri distanta de Terra, ceea ce, din punct de vedere astronomic, inseamna ca “va trece aproape” de planeta noastra.
Specialistii sunt foarte interesati de acest asteroid, pentru ca vor sa afle detalii noi despre compozitia si traiectoria lui.
Toutatis 4179 trece prin apropierea Terrei o data la 4 ani. “Se invarte asemeni unui giroscop”, explica Michael Busch, de la National Radio Astronomy Observatory, modul in care se deplaseaza prin spatiu acest urias asteroid.
Fiecare apropiere de Soare sau de Pamant ii schimba putin traiectoria, din cauza gravitatiei, insa aceste modificari sunt foarte importante pentru astronomi.
Acestia cred ca Toutatis s-a format din coliziunea si contopirea a doua corpuri ceresti, explicandu-se astfel forma lui bizara si diferentele mari in structura sa interna.
Astronomii ne asigura ca nu exista niciun pericol in privinta unui eventual impact cu Terra.
“Circula multe zvonuri despre el, mai mult decat despre alti asteroizi, dar asta numai pentru ca este foarte mare si se apropie frecvent de noi”, precizeaza Busch.
In ziua de 12 decembrie, cand se va apropia cel mai mult de Pamant, Toutatis va putea fi observat cu ajutorul unui telescop obisnuit, de catre cei pasionati de astronomie.
 De National Geographic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu