16 nov. 2012

NASA pregateste un Iron Man


Astronautii care vor fi trimisi in viitor de NASA in cele mai importante misiuni nu vor mai fi oameni, ci supra-oameni.
Si asta datorita unei noi tehnologii care incepe sa arate tot mai bine.

Protv Ad

Protv Ad
Una dintre cele mai mari probleme ale astronautilor care ar putea fi trimisi in viitor pe planeta Marte si-a gasit rezolvarea. Daca pana acum exoscheletul robotic era folosit pentru a ajuta persoanele cu probleme la coloana sa se recupereze, de acum incolo acesta va fi folosit si de NASA, scrie Business Insider.
Numele acestui exoschelet este X1, un dispozitiv de 28 de kilograme fixat de picioarele, abdomenul, coloana si umerii astronautului, care il transforma pe acesta intr-un om cu adevarate super puteri in picioare.
In spatiu, acest costum va fi folosit de astronauti sa faca exercitii, in timp ce pe Pamant va fi folosit in continuare in scopuri medicale.

Costumul de astronaut care va oferi "puteri supraomenesti", cum scrie Business Insider, este bazat pe proiectul Robonaut 2, primul robot umanoid conceput pentru Statia Spatiala Internationala si proiectat sa participe in misiuni mult prea periculoase pentru astronauti.
X1 va avea insa ca principal scop mentinerea in forma a astronautilor in misiunile in care vor fi obligati sa faca deplasari prea lungi, precum cele pe un asteroid sau pe Marte. Principalul sau avantaj va fi greutatea mult sub cea a exoscheletilor aparuti pana acum.
Roger Rovekamp, inginerul NASA al acestui exoschelet, ne face sa intelegem mai bine importanta poiectului.
"In prezent, X1 este testat de catre specialisti pentru a-i determina potentialul exact in misiunile si exercitiile astronautilor. Ideea este ca X1 sa ofere, comparativ cu ce gasim acum pe Statia Spatiala Internationala, o varianta mai eficienta si mai usoara pentru astronauti. In viitoarele misiuni, cum ar fi pe Marte, va fi critic sa gasim o varianta mai usoara de deplasare."
"X1 este controlat cu ajutorul unui computer localizat in rucsacul astronautilor, cu un dispozitiv de control la indemana acestora. X1 are componente atat mecanice, cat si electrice, iar majoritatea acestora sunt actuatoare montate la solduri si genunchi, motoare, un computer, dispozitive de siguranta si cateva componente de sustinere a celorlante componente mecanice."
"Exoscheletul va putea fi alimentat in doua feluri, de la Statia Spatiala Internationala sau de la baterii pe care incercam sa le facem regenerabile."
"X1 nu va fi unicul exoschelet existent ca functii, dar va fi cel mai sigur dintre toate. Momentan mai trebuie sa stabilim ce modificari ii vom face inainte sa il trimitem pe Statia Spatiala Internationala."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu