8 nov. 2012

Astronomii au descoperit o nouă planetă care ar putea îndeplini condițiile pentru a susține viața,

O noua planeta poate sustine viata

Astronomii au descoperit o nouă planetă care ar putea îndeplini condițiile necesare pentru a susține viața, la o distanță de 42  de ani lumină de Pământ, anunță BBC.


Până acum se credea că pe orbita stelei HD 40307 se află trei planete, toate mult prea aproape de stea pentru a avea apă în stare lichidă. Însă un studiu care va apărea în jurnalul “Astronomie și astrofizică” a descoperit alte trei planete, printre care și un „super-Pământ” care are o masă de șapte ori mai mare decât Terra. Această planetă se află în zona locuibilă, în care ar putea exista apă lichidă.

Cercetătorii nu au identificat planeta direct, ci după ce au observat că lumina stelei suferea ușoare schimbări de culoare, care erau determinate de forța gravitațională a planetelor aflate pe orbită în jurul ei. Recent, această metodă a fost folosită pentru a identifica o exoplanetă care se rotește în jurul uneia dintre cele mai apropiate stele de sistemul nostru solar, Alpha Centauri B.

În perioada următoare, echipa de astronomi va folosi un telescop spațial pentru a observa planeta direct și pentru a-i evalua compoziția.

În ultimii ani astronomii au descoperit tot mai multe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar), alcătuind un catalog ce cuprinde peste 800 de astfel de corpuri cerești. Pare să fie doar o problemă de timp până când astronomii vor identifica un „Pământ 2.0”, adică o planetă solidă cu atmosferă, într-o zonă locuibilă, mai scrie BBC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu